Напишете ревю
Календар на бурите
Цена: 15.00 лв.

Автор: Жале Санджак

Заглавие: „Календар на бурите”

Година на издаване: 2015

 

Анотация на книгата:

Първият роман на майстора на разказа Жале Санджак „Календар на бурите” е историята на шепа хора, чиито пътища и съдби се преплитат в малкия и далечен град Йелнехир, разположен в Източна Турция. Местните жители са оставени изцяло в ръцете на природата - опитват се да оцелеят, да спасят близките си и да съществуват в разтърсвания от бури и потопи окръг. Новите условия на живот променят пришълците от големия град. Поетичен изказ, поразителни описания, мъчителни житейски истории за д-р Левент, който лекува дъщерята на алевитите Халил и Кевсер, за Сюрейя, за медицинската сестра Нур, превърнала се в част от живота на Левент, за Юджел, който не може да се ожени за любимата си Лейля...

 

Какво нещастие! Потопът завладя Йелнехир. Повлече и отнесе всичко по пътя си. Устните замлъкнаха, ръцете останаха безпомощни. Сърцето на Язгюлю, която загуби сестра си, се задушаваше. Кевсер беше унесена в стремежа си да се справи с напастта, която се изсипваше от небето, стичаше се от планината, нахлуваше отвсякъде и заливаше цялата й къща. С огромната празнина в гърдите си, така и не можа да изживее своя траур. Въпреки че й се повдигаше, продължаваше да се бори с калта. А в ума на Халил се въртеше само едно... Да потърси сметка на доктора.

 

„Жале Санджак е разказвач, който улавя най-тънките душевни състояния на градския човек, човека от града, (...) мястото на човека в градския бит, лудото препускане във всекидневието му, усилията и старанието да се хване здраво, да се задържи, да бъде в крак с темпа на живота; приливите и отливите от вчера към днес и обратно – всичко това очертава майсторството в главните теми на Жале Санджак” – пише литературният критик Феридун Андач.

Със своя поетичен изказ, поразителни описания и мъчителни житейски истории, романът „Календар на бурите” получи първа награда на конкурса „Жената все още няма име“, организиран в памет на Дуйгу Асена. При получаването на наградата Санджак заяви:

„За мен е голямо щастие и истинска чест да получа наградата за роман, връчена в памет на Дуйгу Асена. Ако днес можем да говорим за правата и свободите на жените и за жените, подложени на насилие, ако можем да излезем на улицата, за да се противопоставим на това насилие и да защитаваме правата на жените, то несъмнено Дуйгу Асена има огромен принос за това. В същото време тя е изключително важна и ценна за мен, тъй като е жена писател. Намирам за изключително смислено това, че тя пренася проблемите на хората, и най-вече на жените, в литературата. Ако позволите, бих искала да споделя на-градата си с всички жени в Турция, които са подложени на насилие“.

 

В кошницата
Напишете ревю

* Оценка:

* Вашето име:

* Въведете кода в полето отдолу:

* Вашият коментар:

Note: HTML is not translated!
Четата

Четата

15.00 лв.