Напишете ревю
Норвежка къща
Цена: 20.00 лв.
Автор: Вигдис Йорт
Заглавие: „Норвежка къща”
Година на издаване: 2016 
           
Анотация на книгата:
Алма обича старата си дървена къща, чийто двор се простира нагоре към гората. Кварталът е заможен, а тя е разведена, с пораснали деца и работи като текстилен дизайнер. За да се издържа, изработва знамена и гоблени дава под наем част от къщата. Тогава се нанася младо полско семейство, което не се подчинява на нейните правила. От една страна, Алма вижда самата себе си като либерална, от друга, схваща фриволното отношение на поляците към нейната собственост като посегателство върху идентичността и ценностите ѝ.
Писателката не рисува красива картина на живота в норвежката къща. Вигдис Йорт пише книга за дилемите, пред които всички стоим, за отношението между своето и чуждото и за норвежкото себеразбиране. 

„Винаги с много хумор и често изхождайки от собствения си житейски опит, Вигдис Йорт разглежда екзистенциалните въпроси: нашето отношение към другия, класовите различия, предразсъдъците, индивидуалната свобода, ограниченията на свободата... 
Зад свободния стил, лекия език и свежия хумор се крие писател с голяма тежест и значим литературен проект. ” 
Из основанията за присъждане на наградата „Амалие Скрам”
„Погледът навън към обществото е също толкова безмилостен, колкото погледът навътре – зад затворените врати.” 
Из основанията за присъждане на наградата „Гюлдендал”
„Нейната норвежка къща расте с времето, в съзнанието така, както е обичайно за романите на Вигдис Йорт. Както винаги много добре написан, ту забавен, ту сериозен, с остър поглед върху темите на съвремеността.”
Герд Елин Сандве, Дагсависен
„Интелигентна и навеждаща на размисъл книга, която може да се чете като диагноза на съвремието, като описание на типично норвежкото и като политически роман.”
Гру Йорстад Нилсен, Бергенс Тидене
В кошницата
Напишете ревю

* Оценка:

* Вашето име:

* Въведете кода в полето отдолу:

* Вашият коментар:

Note: HTML is not translated!