Напишете ревю
Норвежка къща
Цена: 20.00 лв.

Автор: Вигдис Йорт

Заглавие: „Норвежка къща”

Година на издаване: 2016 г.

Брой страници: 180

През януари 2019 г. книгата „Норвежка къща“ на най-популярната норвежка писателка Вигдис Йорт бе номинирана за Международната Дъблинска литературна награда.

В „Норвежка къща“ Алма обича старата си дървена къща, чийто двор се простира нагоре към гората. Кварталът е заможен, а тя е разведена, с пораснали деца и работи като текстилен дизайнер. За да се издържа, изработва знамена и гоблени дава под наем част от къщата. Тогава се нанася младо полско семейство, което не се подчинява на нейните правила. От една страна, Алма вижда самата себе си като либерална, от друга, схваща фриволното отношение на поляците към нейната собственост като посегателство върху идентичността и ценностите ѝ.

Писателката не рисува красива картина на живота в норвежката къща. Вигдис Йорт пише книга за дилемите, пред които всички стоим, за отношението между своето и чуждото и за норвежкото себеразбиране.

„Интелигентна и навеждаща на размисъл книга, която може да се чете като диагноза на съвремието, като описание на типично норвежкото и като политически роман.”

В кошницата
Напишете ревю

* Оценка:

* Вашето име:

* Въведете кода в полето отдолу:

* Вашият коментар:

Note: HTML is not translated!